Toekomstbestendige leefbuurt
De Boterlinie is ontworpen volgens het motto radicaal groen. Dat betekent dat we zoveel ruimte als mogelijk bieden aan natuur en water (6.000 m2, direct aangeplant). Er komen vogelnest- en vleermuizenkasten in de groene kopgevels, pergola’s met klimplanten en zo min mogelijk verharding. Ook voor de huizen is groen een leidraad. Sowieso zijn de woningen gasloos en energiezuinig (energie wekken ze op met zonnepanelen), en krijgen ze een waterzak die regenwater opvangt en hergebruikt. Een deel van het plan wordt uitgevoerd met bakstenen uit sloop elders, hergebruik dus.

Klimaatadaptieve wijk
Wonen in het veranderende klimaat betekent omgaan met piekbuien en hittestress. Daarom is 60% van de leefbuurt groen en onverhard. Door te variëren met hoog en laag landschap, nat en droog ontstaan aantrekkelijke microbiotopen en waterbuffering bij hevige regen. Op warme dagen geven de bomen schaduw. Tijdens regen vangen planten en bomen het water af zodat een deel weer verdampt in de atmosfeer. Het beekdal en de waterzakken van de woningen vangen overtollig regenwater op.

Waterzak
Elke woning krijgt een regenwatersysteem. Hierin wordt regenwater opgevangen en gefilterd voor gebruik in en om de woning: als spoelwater voor het toilet, water voor de wasmachine of sproeiwater voor de tuin. Met een regenwatersysteem kun je tot zo’n 50 procent minder drinkwater verbruiken.

6.000 m² groen
60% van het plan wordt ingericht met natuur en water. Planten en bomen in alle maten worden direct aangeplant. Door het hoogteverschil ontstaat een beekdal. Daken van bergingen krijgen mossedum en de ook de pergola’s van de terras- en verandawoningen worden groen. Niet alleen insecten en dieren profiteren hiervan, ook jij als bewoner: in een groene omgeving leeft iedereen gezonder.
Wil jij wonen in De Boterlinie?
De verkoop start in de zomer van 2023
Meld je aan, geef alvast jouw bouwnummervoorkeur door en blijf als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen en de start verkoop.